7 mei 2024

Passagiersschip vaart tegen de krib op de Waal.

Een  passagiersschip, de Esmerald Dawn, is  zondagavond rond 20 .30 uur op de Waal bij Bemmel tegen een krib gevaren, terwijl deze stroomopwaarts voer richting Duitsland. Rudy Broekman, bewoner van de Vlietberg in Ooij,   hoorde het  schip met veel geraas tegenover zijn woning op de krib varen en maakte een aantal foto’s. Het schip is op eigenkracht weer losgekomen en is terug gevaren naar de Waalkade in Nijmegen, waar het heeft aangemeerd. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat heeft de Emerald Dawn in de buurt van Nijmegen een veilige haven opgezocht om te kijken of alles in orde is. De schade aan de krib is al geïnspecteerd en moet volgens de woordvoerder gerepareerd worden. 

7 mei 2024

4 mei herdenking Kitty de Wijzeplaats in Nijmegen.

4 mei herdenking op de Kitty de Wijzeplaats in Nijmegen. Foto Eric van Haalen.

Op 4 mei 2024 was om 18:00 uur de jaarlijkse Jodenherdenking bij de Kitty de Wijzeplaats in de Benedenstad van Nijmegen. In aanwezigheid van burgemeester Bruls en nabestaanden werden de namen van alle Joodse slachtoffers van het naziregime voorgelezen en werden er kransen gelegd. Eric van Haalen maakte de foto’s. zie de foto’s.

7 mei 2024

Dodenherdenking in Nijmegen

Dodenherdenking in Nijmegen. Foto Eric van Haalen.

Ook in Nijmegen werd zaterdagavond de dodenherdenking gehouden op het Keizer Traianusplein. Nadat er een dienst was geweest in de St. Stevenskerk liep het hele gezelschap door de stad naar het Keizer Traianusplein, waar de doden van de afgelopen oorlogen werden herdacht. Door velen werden daar bloemstukken bij het oorlogsmonument gelegd. Eric van Haalen maakte de foto’s. Zie de foto’s.

7 mei 2024

4 mei herdenking in Ooij.

Wethouder Ria Barber legt samen met leerlingen van Opweg bloemen bij het oorlogsmonument.

Dit jaar was ook in Ooij weer een indrukwekkende herdenking voor de slachtoffers van de oorlog. Er werd begonnen met een mis in de H. Hubertuskerk met pastoor Rudo Franken als voorganger. Diverse familieleden van de omgekomen Ooijse slachtoffers waren uitgenodigd voor deze bijeenkomst en waren in grote getale aanwezig. Medewerking werd verleend door  de schutterij Eendracht en muziekvereniging de Ooijse Toekomst.  In de kerk werd gelezen door  leerlingen van basisschool Opweg, die elk een eigen gedicht geschreven hadden. Namens het gemeentebestuur  werd gesproken  door wethouder Ria Barber en werd er door haar, samen met leerlingen van de basisschool Opweg een krans gelegd. Na de kransleggingen bij het monument voor de kerk, werd de ceremonie i.v.m. het slechte weer, snel afgesloten. zie de foto’s van Herman Leensen.

6 mei 2024

Samen zingen voor Vrede in Ooij

Samen zingen voor Vrede in de H.Hubertuskerk te Ooij.
Zondagavond 5 mei was er in de H. Hubertuskerk in Ooij een samenkomst/samenzang in het kader van “Samen zingen voor Vrede”. Marijke Persijn was één van initiatiefnemers. Deze avond is tot stand gekomen door een video uit 2016, waarin Israëlische en Palestijnse vrouwen samen Prayer of the Mothers, een lied voor Vrede zongen. Deze video is onlangs vertoond in de ontmoetingsruimte van de kerk in Millingen aan de Rijn. Diverse koren gaven hun medewerking namelijk het ad hoc koor 4P (Pax, Pace, Paix, Peace) o.l.v. Marijke Persijn, de Cantorij o.l.v. Hein Vrijdag en Vox Virorum o.l.v. Jakobijn Wallis. Ook het ensemble o.l.v. Cileke Angenent en Lianne van der Burgt gaven hun muzikale medewerking. Tevens waren solo’s van Martine Sloot van der Wiel (sopraan), Marike Persijn (mezzo-sopraan) en Eric van der Horst (rapper). Dit alles werd muziek ondersteund door Elly Nijhof (dwarsfluit), Tonnie Hol (gitaar), Joseph Steenbrink (orgel) en Jos Los (piano). Het was een prachtig gebeuren dat zeker voor herhaling vatbaar is. Door Erik Hell (BD1) zijn zowel foto als video-opnames gemaakt. Zie BD1 zie de foto’s (komen nog)
6 mei 2024

Vrijwillige brandweer Ubbergen naar Leuth voor gaslek.

De vrijwillige brandweer van Ubbergen in Leuth.

De vrijwillige brandweer van Ubbergen moest maandagmorgen uitrukken voor een gaslucht in een woning aan de Steenheuvelsestraat in Leuth. Ter plaatse bleek dat de bewoner al langer, na de werkzaamheden van de glasvezel in Leuth een gaslucht in huis geroken had, maar dat het nu erger was geworden. Inmiddels was Liander ook aanwezig en was het optreden van de brandweer niet meer nodig en konden de manschappen terug naar de kazerne.

6 mei 2024

Jazzezz in Muziekcafé Beek zondag 12 mei 15.00 uur

Op zondag 12 mei wordt het weer genieten van swingende jazz in het Muziekcafé Beek met het ervaren ensemble Jazzezz. De band werd opgericht in 2003 en speelde dixieland en jazz op hoog niveau, veelal in jazzclubs. In 2009 kwam een CD uit die al snel was uitverkocht. In 2022 werd de bezetting aangepast en de muziek verbreed naar swing en blues. Naast de New Orleans stijl van o.a. Armstrong en Ellington brengt JAZZEZZ ook swingende nummers uit latere periodes. De 7-mansformatie bestaat uit Harry van Langen (trompet en zang), Ton van den Berg (klarinet en tenorsax), Frans van Horne (trombone), Nico Adriaens (piano en sousafoon), Ton de Leeuw (banjo en gitaar), André van der Steen (slagwerk) en Erik Zwanenberg (basgitaar en contrabas). Het is een eeuw geleden dat de jongeren van toen de roaring twenties beleefden. In het Muziekcafé gaan we het optimisme van toen herbeleven, al is het maar enkele uurtjes op de zondagmiddag! Zondag 12 mei Kulturhus Beek, Roerdompstraat 6 Beek, 15.00-17.00 uur, gratis entree (fooienhoed op het podium) Programma Muziekcafé Beek 2024: Zondag 9 juni         Aeion (Klezmer, folk). Zondag 7 juli Fiddle & More (wereldmuziek); Zondag 8 september Whisper Not (Jazz). Liny Toenders; M: 0621590920

5 mei 2024

Herdenking oorlogsslachtoffers in Leuth.

Annelies Zegers spreekt der aanwezigen toe.
Op zaterdag 4 mei herdacht Leuth de oorlogsslachtoffers en stonden ze stil bij vrede en vrijheid. Het dorp Leuth verloor meerdere dorpsgenoten tijdens de oorlog. Gedenkstenen aan het Kerkplein houden de namen van de burgerslachtoffers en gesneuvelde militairen in herinnering. Deels werden zij in Nederland slachtoffer, maar ook het oorlogsgeweld in Indonesië eiste zijn tol. De hele herdenking was binnen in het Kulturhus vanwege de hevige regenbuien. Met muziek en teksten werd er stilgestaan bij de Tweede wereldoorlog en de gevolgen ervan voor velen. Muzikale medewerking werd er verleend door de koren Vox Virorum, Les Alouettes en Encore en Muziekvereniging DES. Marie Booltink las een gedicht voor en Gerrit Hendriks deelde zijn herinneringen aan zijn vader. Ook was er een overweging namens de gemeente Berg en Dal door Irma van de Scheur. Het taptoe signaal werd gespeeld door Luc Terwindt. Wethouder Irma vd Scheur was aanwezig namens de gemeentee Berg en Dal.  Na afloop heeft een kleine delegatie de kransen bij het monument gelegd. Zie video op BD1. zie de foto’s van Han vd Brink
5 mei 2024

4 mei herdenking in Beek

Wethouder Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal legde als eerste een krans bij het monument.

Op zaterdag 4 mei herdacht Beek alle militairen en burgers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in en buiten het Koninkrijk der Nederlanden zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.  De herdenking was georganiseerd door de Stichting Herdenking Bevrijding Beek bij het Bevrijdingsmonument in het Lt. H.P Foleyplantsoen. Locoburgemeester  Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal hield tijdens de herdenking een toespraak en legde namens de gemeente Berg en Dal, bloemen bij het monument . Twee leerlingen van de basisschool de Biezenkamp, Lula en Lily, droegen een gedicht voor. Muzikale medewerking zou worden verleend door de muziekvereniging K.N.A, maar zij konden i.v.m. de regen niet spelen. Toon de Jong, de voorzitter van de Stichting Herdenking Bevrijding Beek leidde de herdenking. Door diverse instanties en verenigingen werden kransen en bloemen gelegd bij het monument. Namens de gemeente Kranenburg, Duitsland, werden bloemen gelegd door  burgemeester Ferdi Böhmer. Verder door Gerard vd Pluijm namens de KBO, Pietje Verbeet namens de EHBO, Frans Rotman namens het Vrijheidsmuseum, Thea van Driel-Maas namens de Stichting Herdenking Bevrijding Beek en anderen. zie de foto’s (komen nog)